Data: 25.01.2019

Sectorul 1 va avea propria stație de sortare a deșeurilor

Primarul Sectorului 1, Dan Tudorache, va supune la vot în ședința Consiliului Local de luni, 28 ianuarie 2019, înființarea unei companii publice care să administreze activitatea de sortarea deșeurilor, printr-o stație proprie. Potrivit proiectului de hotărâre care va fi supus votului consilierilor locali, numele entității nou înființate ar urma să fie De Verde -  Compania de Salubritate S1.

Noua societate va avea un capital social de 114 milioane de lei și va avea sarcina ca, după înființare, să construiască sau să achiziționeze o stație de sortare care să corespundă cerințelor tehnologice moderne și să răspundă integral legislației deșeurilor. Pentru a fi adoptat și implementat, proiectul de hotărâre trebuie votat de două treimi din numărul consilierilor locali.

"Plătim taxe pentru colectarea gunoiului. Plătim taxe pentru transportul gunoiului, pentru curățenie stradală și deszăpezire. Plătim sortarea, iar la final plătim și depozitarea la groapa de gunoi. Adică peste 38 de milioane de euro pe an. Ce primim în schimb?! Primim în schimb miros urât, poluare și mizerie. Supun la vot, în ședința de luni, înființarea unei companii publice care se va afla în directa subordonare a consiliului local și care se va ocupa de sortarea deșeurilor, într-o stație proprie. Consiliul local va putea controla, pe termen lung, toată cantitatea de deșeuri, va obține venituri din valorificarea materialelor reciclabile și va depozita numai la gropi de gunoi care respectă toate normele de mediu", afirmă Primarul Sectorului 1, Dan Tudorache.
  
În paralel, Primăria Sectorului 1 va începe investițiile în crearea primului sistem integrat de colectare selectivă a deșeurilor menajere. Conform cerințelor elaborate prin caietul de sarcini, acest sistem va oferi cetățenilor posibilitatea depunerii gunoiului, pe bază de cartelă, în puncte de colectare subterane, amplasate în vecinătatea imobilelor. Întregul sistem va fi monitorizat electronic, inclusiv cantitățile de gunoi și gradul de umplere a containerelor, iar traseele autogunoierelor vor fi monitorizate prin GPS.

Prin Hotărârea nr. 82/2017 a consiliului local, Sectorul 1 și-a asumat rezolvarea problemelor de mediu – sesizate și susținute printr-o petiție semnată de peste 40.000 de locuitori ai acestei zone administrative – prin investiții în infrastructura deșeurilor.

Serviciul Imagine și Relații cu Mass-Media
Tel. fix: 021/319.10.13/int.151
E-mail: presa.primaria1@gmail.com
Sectorul 1 va avea propria stație de sortare a deșeurilorhttp://www.primariasector1.ro/images/revista.jpg