Data: 10.06.2021

Primăria Sectorului 1 a găsit soluția pentru deblocarea situației privind deșeurile

Ușile sortatorilor de deșeuri se vor deschide pentru gunoaiele din Sectorul 1. Specialiștii Primăriei Sectorului 1, ai Prefecturii Municipiului București și ai firmelor care sortează deșeurile au găsit soluția pentru deblocarea crizei: plata directă de către Primăria Sectorului 1 a facturilor către firmele care sortează gunoiul, fără să mai fie nevoie de acordul Romprest. În termeni juridici, este vorba despre preluare de datorii și nu despre cesiune de creanțe.

"De la sfârșitul lunii mai, și chiar mai devreme, venim cu propunerea ca Primăria să preia aceste datorii și să-i plătească direct pe sortatori și sortatorii, la rândul lor, să plătească groapa de gunoi. Am făcut această propunere de multe ori către operatorul de salubritate, iar Romprest a refuzat sistematic. Echipele de juriști de la Primărie, de la Prefectură și de la sortatori au găsit o soluție ca noi, Primăria, să putem prelua aceste datorii și să-i plătim direct pe sortatori. Ideea este ca plata să nu mai treacă prin Romprest care nu îi plătește pe sortatori", a afirmat primarul Clotilde Armand în cadrul unei declarații de presă susținute la sediul administrației locale. Edilul a subliniat faptul că, prin această soluție, Primăria Sectorului 1 nu va mai depinde de problema datoriilor dintre compania Romprest Service și sortatori.

Deși în cadrul facturilor emise de compania Romprest pentru colectarea deșeurilor sumele pentru sortare sunt explicite, operatorul de salubrizare nu a achitat mai departe banii către sortatori. "După ce vom implementa această soluție, suma din factura emisă de către Romprest pentru sortarea deșeurilor nu va mai fi plătită către operatorul de salubrizare, ci direct către sortatori", a adăugat primarul.

Un alt punct atins de primar în cadrul declarației de presă îl reprezintă hotărârea Judecătoriei  Sectorului 1 care a admis solicitarea Romprest de executare silită a Primăriei Sectorului 1. "Vom contesta cererea de încuviinţare a executării silite și vom câștiga. De când sunt aici, am câștigat toate procesele. Somațiile nu pot merge mai departe, nu are rost să facem ipoteze", a mai precizat Clotilde Armand.

În ceea ce privește declararea stării de alertă, edilul Sectorului 1 a precizat că aceasta nu a mai fost declarată pentru că operatorul de salubritate a ridicat gunoiul și instituțiile statului nu au putut să constate necesitatea declarării stării de alertă. "Sub amenințarea declarării stării de alertă, șantajul Romprest-ului nu a mai funcționat, el a fost obligat să ridice gunoiul", a concluzionat primarul Clotilde Armand.

          

Serviciul Imagine și Cultură
Tel. fix: 021/319.10.13/int.151
E-mail: comunicare@primarias1.ro
Primăria Sectorului 1 a găsit soluția pentru deblocarea situației privind deșeurile https://www.primariasector1.ro/foto/articles/comunicatepresa/clotilde-armand-declaratie-de-presa---10.06.2021.jpeg