Data: 04.02.2022

Premieră în România: Vom deveni prima administrație locală din țară care produce mai multă energie electrică decât consumă

Primăria Sectorului 1 va deveni, începând cu acest an, producător de energie electrică. Începând cu anul 2022, administrația locală a Sectorului 1 va instala panouri fotovoltaice pe toate clădirile publice pe care le administrează. Este vorba despre 150 de clădiri publice - grădinițe, școli, licee, spitale și sedii administrative - care sunt racordate la rețelele naționale de distribuție de energie.

În anii 2023 și 2024 capacitatea acestor clădiri de producere de energie electrică va fi suplimentată până la instalarea unei capacități totale de 21.000 de kWp. Astfel, după suplimentarea capacității, energia produsă de toate clădirile publice din Sectorul 1 va  depăși energia consumată.

"Pe lângă importantele economii la bugetul local, prin investiții masive în energie verde vom reduce considerabil poluarea mediului înconjurător și otrăvirea aerului din Sectorul 1, cu beneficii evidente pentru sănătatea populației", a declarat primarul Sectorului 1, Clotilde Armand.

2020, costuri anuale cu energia de 11,5 milioane lei

În anul 2020, cele 150 de clădiri publice din Sectorul 1 au înregistrat un consum total de peste 9 milioane de kwh de energie electrică și aproape 28 de milioane de kwh de gaze naturale.

Costurile totale anuale înregistrate de aceste consumuri de energie au fost în anul 2020 de aproape 11,5 milioane de lei. Având în vedere creșterea costului energiei la nivel național, este de așteptat ca în perioada următoare aceste costuri să crească, punând o presiune importantă asupra bugetului local al Sectorului 1.

Unde vor fi montate panourile în prima fază

Într-o primă etapă, vor fi instalate panouri fotovoltaice la 10 unități de învățământ, cu o putere totală de cel puțin 2000 kWp, care urmează să producă anual cel puțin 2,4 milioane de kWh energie electrică fără emisii de gaze cu efect de seră.

În a doua etapă, vor fi instalate sisteme fotovoltaice pe alte 30 de unități de învățământ, pe clădirea Complexului Multifuncțional Caraiman și pe clădirea administrației locale din Piața Mureș.Serviciul Imagine și Cultură
Tel. fix: 021/319.10.13/int.151
E-mail: comunicare@primarias1.ro