Proiecte culturale şi educaţionale

Proiectul "La pedale"

Demarat în urmă cu trei ani, Proiectul ”La Pedale” este primul sistem de bike-sharing gratuit din Capitală. Proiectul dă posibilitatea bucureştenilor iubitori de sport şi mişcare în aer liber să se plimbe gratuit cu bicicleta în Parcul Kiseleff.

În fiecare an, în perioada aprilie-noiembrie, copiii, părinţii şi chiar bunicii care vor să se relaxeze pedalând pe aleile uneia dintre cele mai frumoase şi bine îngrijite oaze din Capitală, sunt aşteptaţi să închirieze gratuit una dintre cele 150 de biciclete verzi, puse la dispoziţia lor de Primăria1 Sectorului 1 şi Asociaţia Green Gate.

Bucureştenii se pot plimba cu bicicleta în Parcul Kiseleff doar pe baza buletinului de identitate şi a unui contract de dare în folosinţă. Cei dornici să facă o plimbare vor trebui să ştie să meargă cu bicicleta, să cunoască regulile de circulaţie, să aibă un comportament decent şi să aducă bicicletele înapoi în stare bună de funcţionare.

Bicicletele sunt disponibile în două modele - pentru copii și adulţi - şi pot fi închiriate pentru o perioadă de maximum două ore, doar în perimetrul parcului. Centrul ”La Pedale” este deschis până în luna noiembrie, după următorul program: luni-vineri în intervalul orar 10:00-18:00, iar sâmbătă şi duminică de la 10:00-19:00.

“Mersul pe bicicletă a devenit aproape un simbol al civilizaţiei urbane europene din secolul XXI. În marile oraşe din Europa, oamenii au înţeles că lupta cu aglomeraţia din trafic nu poate fi câştigată la volanul automobilului. De aceea, apelează într-un număr cât mai mare la acest mijloc de transport sănătos, curat şi – de ce nu? - eficient. Scopul nostru, al Primăriei Sectorului 1, este tocmai promovarea acestei soluţii europene la traficul din ce în ce mai sufocant din Bucureşti. Ne urcăm pe bicicletă (şi) pentru că vrem ca Bucureştiul să semene cu marile oraşe din Europa”, a declarat Primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman.

Ajuns la dea ce-a treia ediţie, proiectul ”La Pedale” s-a bucurat de un real succes în rândul bucureştenilor, peste 100.000 de locuitori ai Capitalei profitând, până în prezent, de beneficiile unei plimbări în aer liber pe două roţi.

Proiectul ”La Pedale” este parte a unei acţiuni demarate de Primăria Sectorului 1 care vizează promovarea mersului pe bicicletă în oraş după un model implementat deja cu succes în principalele capitale europene.

Proiect initiat de Asociatia Green Revolution si Primaria Sectorului 1


Cupa 1

Cupa 1 este cea mai importantă competiţie a sportului şcolar din Capitală la care pot participa toate liceele şi şcolile generale din Sectorul 1. Totodată, Cupa 1 nu este doar un concurs şcolar, ci un adevărat show sportiv!

În fiecare primăvară, timp de o lună, toate şcolile înscrise în concurs se întrec într-o competiţie concepută pe principiul Champions League: grupe, sferturi, semifinale, finale. Băieţii pot demonstra că sunt cei mai buni la fotbal, handbal, atletism, baschet sau înot. Fetele, în schimb, se întrec la volei, handbal, atletism, baschet şi înot.

“Prin activitate fizică practicată în mod organizat, copiii noştri se dezvoltă fizic şi psihic armonios şi sănătos, îşi întreţin o stare optimă de sănătate şi îşi formează un caracter de învingător. Sunt susţinătorul unui mod de viaţă sănătos. Sportul înseamnă sănătate!”, a declarat Primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman.

Emoţiile, efortul şi perseverenţa sunt premiate de Primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman, şi mari personalităţi ale sportului românesc în cadrul unei petreceri demne de marii campioni, care cuprinde şi o serie de momente artistice susţinute de elevii talentaţi din şcolile participante.

În plus, Cupa 1 aduce elemente de concurs adiţionale: fetele se pot înscrie în competiţia de miss online. Cele mai frumoase, care dovedesc că au şi o personalitate puternică, sunt premiate şi pot ajunge pe marile podiumuri internaţionale.

În primăvara anului 2011, a avut loc ce-a de-a zecea ediţie a Cupei 1 la care au participat peste 2000 de elevi, dintre care 400 au fost premiaţi.

Proiectul Cupa 1 este organizat de Primăria Sectorului 1 şi implementat de agenţia de comunicare Pastel Group, în parteneriat cu Asociaţia Sport pentru Viaţă. Prin această competiţie sportivă de tradiţie organizatorii doresc să încurajeze spiritul competitiv şi să evidenţieze importanţa sportului în rândul elevilor.

Mai multe detalii pe www.cupa1.ro


Make them Smile

Voluntarii europeni i-au iniţiat pe copiii cu dizabilităţi din Sectorul 1 în tainele artelor

Copiii şi tinerii cu dizabilităţi din Sectorul 1 au fost inițiați în tainele artelor plastice, dansului, muzicii și artei origami în cadrul proiectului ”Make them smile!” (”Fă-i să zâmbească!”), derulat de Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 1. În perioada octombrie 2010-august 2011, șapte voluntari europeni au realizat activităţi de animaţie, muzicale şi de arte plastice împreună cu persoanele asistate din centrele de plasament şi căsuţele de tip familial din Sectorul 1.

Prin proiectul ”Make them smile!”, finanţat prin programul „Tineret în acţiune” – acţiunea 2 Serviciul de Voluntariat European, copiii şi tinerii cu dizabilităţi din Sectorul 1 au beneficiat de educaţie nonformală prin derularea unor activităţi de socializare şi petrecere a timpului liber şi de creştere a capacităţii de a acumula cunoştinţe.

Au fost incluşi în proiect copii şi tineri cu dizabilităţi cu vârsta cuprinsă între 6 şi 30 de ani care au participat la spectacole de teatru de păpuşi, excursii și evenimente cultural-artistice pentru a le stimula acestora autonomia şi stima de sine.

Stagiul de voluntariat s-a derulat pe o perioadă de 10 luni, timp în care cei șapte voluntari veniți din Germania, Spania și Turcia au organizat activități de grup: pictarea căsuțelor de tip familial, pictarea de decorațiuni cu ocazia sărbătorilor pascale, pregătirea unui prânz tradițional german: ”Gătim și ne distrăm!”, plantarea de flori și copaci: ”Cu o floare se face Primăvară!” sau au pus în scenă spectacole de teatru de umbre sau teatru de păpuși pentru copiii din sistemul de protecție socială.

Ce înseamnă să fii voluntar european
Termenul de voluntariat european defineşte o activitate care se poate realiza pe o perioadă de până la 12 luni, într-altă ţară membră sau non membră a Uniunii Europene, activităţile de voluntariat constituind o bogată experiență într-un context educaţional nonformal şi informal care contribuie la dezvoltarea competenţelor profesionale ale tinerilor. Prin participarea la astfel de proiecte, voluntarii europeni acumulează noi cunoştinţe, experienţă profesională utilă în alegerea unei cariere, le cresc şansele pentru obţinerea unui loc de muncă în ţara de origine, li se dezvoltă abilităţile lingvistice, de lucru cu copiii, de socializare etc.


Concerte cu parfum de epocă în parcurile Sectorului 1

Începând cu anul 2005, bucureştenii care rămân în Capitală pe perioada verii pot simţi din nou parfumul Bucureştiului Interbelic prin spectacolele de muzică de promenadă organizate de Primăria Sectorului 1 în parcurile din această zonă administrativă.

Administratia locală organizează în perioada mai-septembrie, în fiecare sâmbătă şi duminică, între orele 11.00-13.00, concerte de promenadă, alternativ, în parcurile Kiseleff şi Bazilescu, unde sunt aşteptaţi toţi bucureştenii iubitori ai muzicii de calitate, indiferent de vârstă.

În cadrul acestor evenimente, zeci de instrumentişti consacraţi interpretează muzică de fanfară, fragmente cunoscute din muzica clasică, muzică de film, marşuri şi suite populare. Repertoriul mai cuprinde ritmuri de vals, tango şi polka.

Acest proiect de concerte în aer liber, propus de administrația locală a Sectorului 1, reprezintă o variantă de divertisment pentru bucureştenii care nu îşi petrec concediul la mare sau la munte şi aleg Capitala ca loc de petrecere a vacanţei de vară.


Proiectul "Spaţiu Expandat"

Parcul Kiseleff se transformă pentru două luni în atelier de artă
Timp de aproape două luni - 8 septembrie – 31 octombrie 2011 - Parcul Kiseleff găzduieşte lucrările de artă realizate de artişti consacraţi în cadrul proiectului ”SPAȚIU EXPANDAT” iniţiat de Primăria Sectorului 1 în parteneriat cu Asociația Culturală Volum Art.

Lucrările artiştilor Judit Balko, Mihai Balko, Otilia Boeru, Adina Cioran, Marius Leonte, Christian Paraschiv şi Mima Sorocean au fost realizate în 2011 pornind de la tema migrare și reaşezare. Artiştii au abordat diferite aspecte ale acestei teme investigând identitatea personală sau de grup, în contextul lumii actuale definită de schimbare şi mişcare.

Pielea şi corpul/nomos, Human being, Habitat surogat, Fără titlu, Jurnal, Epurare, Nomazii Gri, sunt cele 7 lucrări de artă ce animă spaţiul bucureştean în toamna acestui an.

”SPAȚIU EXPANDAT” este un proiect de artă în spațiul public ce propune descoperirea artei contemporane, descifrarea mesajului transmis de ea şi a modului în care poate interacţiona cu spaţiul în care este inserată.

Pentru cei interesați de o incursiune în lumea artei, Asociația Volum Art realizează, în cadrul acestui proiect, ateliere de artă dedicate copiilor între 6-12 ani, precum şi prezentări ale lucrărilor deja amplasate, destinate publicului larg. Participarea se face în regim de gratuitate, pe bază de înscriere.

Ateliere de artă se vor desfăşura în incinta parcului în zilele de 17 și 18 septembrie, 1 şi 2 octombrie, 15 si 16 octombrie, începând cu ora 11.00. Concomitent, părinţii sunt invitaţi să participe la prezentarea lucrărilor din cadrul acestui proiect de artă în spaţiul public.

Programul de ghidaj, cu durata de o oră se va desfășura în zilele de 24 septembrie și 8 octombrie, orele 11.00 şi 14.00.


Proiectul Cultural „STREET ART MUZICAL”

Primăria Sectorului 1 derulează, în parteneriat cu Fundaţia MARCONI pentru Comunicare, Proiectul Cultural STREET ART MUZICAL, prin Programul Cultural „Eşti Bucureşti” 2015”, în Sectorul 1, în Parcul Kiseleff şi Parcul Bazilescu, în perioada 24-28 august 2015, în intervalul orar 18.00-19.00.

STREET ART MUZICAL se doreste a fi o excursie sonoră în parcurile Bazilescu și Kiseleff. Muzica clasică poate fi pe gustul tuturor atunci când este cântată cu bucurie în spaţii convenţionale sau chiar neconvenţionale, poate oferi momente de relaxare, dar, mai ales, poate educa și publicul care ajunge mai rar în sălile de concert. Acesta este mesajul proiectului Street Art Muzical, finanțat în Programul Ești București de către Centrul de Proiecte Culturale al Muncipiului București - ARCUB, Primăria Municipiului București, organizat de Fundația Culturală Marconi și susținut de Primăria Sectorului 1.

Copii, părinţi şi bunici vor petrece cinci după amieze de neuitat, în care călătorii atractive prin diferite epoci și genuri muzicale le vor însoţi plimbarea sau joaca. Pe 26 august în parcul Kiseleff și pe 24, 25, 27 si 28 august în parcul Bazilescu , în fiecare zi de la ora 18.00, vor avea loc cinci recitaluri extraordinare susținute de doi artiști de talie internațională : flautistul Ion Bogdan Stefănescu și pianistul Horia Mihail.

Spectatorii din cele două parcuri vor avea astfel prilejul extraordinar de a auzi, în aer liber și în mod gratuit, sunetul unui instrument extraordinar : Flautul de Aur Muramatsu. Ion Bogdan Ştefănescu este singurul artist din România care cântă pe un instrument făurit din acest metal prețios.

Instrumentul “miraculos” este realizat de prima companie din Japonia care a început să creeze flaute pentru profesionişti, încă de la începutul secolului XX. Muramatsu, astăzi un Rolls Royce al flautelor pe plan mondial, confecţionează numai instrumente de o valoare extraordinară, din argint, aur de diferite karate sau platină. Instrumentul devine o adevărată operă de artă, atât din punct de vedere estetic, cât şi din cel al performanţelor sonore, fiecare deţinător de flaut Muramatsu trecând printr-un riguros proces de selecţie al instrumentului potrivit.

Cei doi artiști, care au realizat împreună cinci ediții ale Turneului Național Flautul Fermecat, vor interpreta :
J.S.Bach - Badinerie
M. Marais - Le Basque
Fr. Handel - Arival of the Queen of Sheba
J. Haydn - Serenada
W.A.Mozart - Alla turca
Gossec - Tamburina
A. Dvorak - Humoresque
P. Ceaikovski - Serenada
Fr. Kreisler - Frumosul rozmarin
I. Ivanovici - Valurile Dunării
G. Gershwin - I got rhythm
J. Răducanu - Jocul țambalelor
H. Mancini - Penny Whistle Jig
H. Mancini - Pie in the Face Polka

Amănunte pe www.streetartmuzical.fundatiamarconi.ro, www.flautuldeaur.ro.

Parteneri media: RADIO ROM NIA CULTURAL, RADIO ROM NIA MUZICAL, RADIO ROM NIA BUCUREȘTI FM, AGENȚIA DE CARTE.RO, OBSERVATOR CULTURAL, ȘAPTE SERI.

Proiecte culturale şi educaţionalehttps://www.primariasector1.ro/images/la_pedale.jpg