Dragi locuitori ai Sectorului 1

   Am intensificat în ultima perioadă demersurile pentru implementarea Programului “Termoficare de la Soare”. Dorim să instalăm cât mai rapid panouri fotovoltaice și pompe de căldură pe cât mai multe blocuri din Sectorul 1, pentru a rezolva problemele cu lipsa apei calde și a căldurii.

   De ce am ales această soluție de pionierat în administrația locală? După cum știți, lipsa investițiilor în modernizarea Termoenergetica a condus la avarii frecvente în sistemul de termoficare din București, cu consecințe neplăcute pentru locuitori. Chiar și în cazul unei avarii în rețeaua Termoenergetica în plină iarnă, blocurile echipate cu “Termoficare de la Soare” își vor putea produce singure căldura necesară cu ajutorul pompelor de căldură. În iernile care urmează, din cauza penuriei de gaz la nivel european, este posibil ca Termoenergetica să restrângă și mai mult distribuția agentului termic. În plus, există și o puternică motivație economică: suntem în plină criză mondială, iar facturile la energie au explodat. Prețurile vor crește din nou, atât din cauza inflației (peste 15% în prezent), dar și pentru că se preconizează renunțarea la o parte din subvențiile pentru termoficare. Energia produsă de panourile fotovoltaice și pompele de căldură este, din fericire, gratuită și asigură cea mai mare parte din necesarul unui imobil.

   Încep prin a vă prezenta concluziile studiului de fezabilitate. Această analiză a fost făcută de un expert extern și confirmă calculele inițiale realizate de specialiștii Primăriei Sectorului 1. Studiul de fezabilitate este realizat pentru un sistem modular (la nivel de imobil) care să asigure agentul termic pentru încălzire și apa caldă menajeră necesară locatarilor. Chiar dacă imobilul dumneavoastră a fost reabilitat termic, este în continuare nevoie de o cantitate de căldură de circa 80-120 kWh/mp/an, iar pentru apa caldă menajeră încă 1700 kWh/persoană/an. Prin implementarea Programului “Termoficare de la Soare” putem asigura gratuit această energie termică, parțial în lunile de iarnă și complet în restul anului. Sistemul modular va fi amplasat pe terasa necirculabilă sau pe șarpanta blocurilor de locuințe reabilitate termic din Sectorul 1.

   În cadrul investiției se instalează un sistem de panouri fotovoltaice și un sistem de pompe de căldură „aer-apă”. Amplasarea panourilor fotovoltaice se va corela cu arhitectura clădirii și cu instalațiile de pe învelitoare (paratrăsnet, coșuri de fum, alte echipamente). Energia produsă de panouri va alimenta pompele de căldură care, la rândul lor, vor încălzi apa din calorifere și de la robinet. Energia electrică produsă excedentar vara va fi injectată în rețeaua națională, urmând să se compenseze cu energia consumată iarna, în regim de “prosumator”, reglementat prin Ordinul ANRE 15/23.02.2022. Sistemul va alimenta un rezervor de acumulare amplasat la subsolul clădirii într-o cameră tehnică și va fi legat la rețeaua de încălzire existentă în clădire și la rețeaua de distribuție a apei calde menajere. Branșamentul se va regăsi în aval de contoarele de energie termică, astfel că, în caz de avarie la Termoenergetica, noul sistem poate funcționa autonom.

   Important: Nu există riscul ca terasa blocului să fie afectată, deoarece vor fi folosite sisteme de montaj de tipul “Free Standing” prin care nu se găurește terasa. Furnizorul de echipamente va acorda o garanție minimă de 5 ani pentru modulul de panouri fotovoltaice și o garanție de productivitate de 20 de ani.

   Investițiile vor fi suportate de la bugetul local și din PNRR - Planul Național pentru Redresare și Reziliență. Costul sistemelor va fi suportat în proporție de 90% de Primăria Sectorului 1 și numai 10% de către asociația de proprietari. Suma achitată de asociație se plătește eșalonat, timp de 10 ani și nu va depăși 10-20 lei lunar per apartament.

   Programul “Termoficare de la Soare” este vital pentru mediul înconjurător și furnizează în toate lunile anului energie gratuită și inepuizabilă. Mă voi asigura că sunt alocate resursele tehnice și financiare necesare pentru desfășurarea acestui proiect, voi supraveghea personal implementarea lui și voi avea grijă să fie folosite echipamente performante, de ultimă generație.

   Peste 120 de asociații eligibile au semnat deja contractul prin care m-au mandatat să implementez “Termoficare de la Soare” la blocurile lor. Ne-am propus să instalăm acest sistem la peste 200 de asociații în fiecare an. Este nevoie în continuare de sprijinul dumneavoastră și de votul în Consiliul Local ca să putem merge mai departe.


Primarul Sectorului 1,
Clotilde ARMAND